PODPORA 1-4% NA VÝTVARNÁ ŘEŠENÍ SPOJENÁ S REALIZACÍ STAVEB Z VEŘEJNÝCH ROZPOČTŮ

Usilujeme o prosazení státní podpory v rozsahu 1-4% z celkových rozpočtů veřejných staveb určených na výtvarná řešení spojené s jejich realizací!

Aktuálně je k dispozici BROŽURA K PROCENTŮM NA UMĚNÍ VE VEŘEJNÉM PROSTORU. Autoři textů Anežka Bartlová, Petr Dub a Johanka Lomová přehledně shrnují problematiku novely zákona č. 203/2006 Sb. o některých druzích podpory kultury a k dalším iniciativám na podporu umisťování umění do veřejného prostoru.

Johana Lomová a Petr Dub realizovali STUDII PROVOZU UMĚNÍ VE VEŘEJNÉM PROSTORU MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 5.

Spolek Skutek ve spolupráci s poslankyní Martinou Berdychovou inicioval sérii pracovních jednání (proběhly na půdě Poslanecké sněmovny v roce 2015). Princip, o kterém jednáme a na který chceme navázat, byl v šedesátých letech zaveden ve většině západo evropských států a v různých formách evropských zákonů či městských vyhlášek dodnes funguje i v metropolích severní Ameriky. Uvědomujeme si, že způsob jeho tuzemského znovuzavedení logicky zasahuje řadu zájmových skupin a mezi členy stávající pracovní skupiny jsou proto dnes mimo jiných zástupci Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy; Komory architektů; Vedení hospodářského výboru PS; Národní galerie v Praze; Ministerstva pro místní rozvoj a v neposlední řadě i představitelé MK ČR. Do budoucna pak k našemu jednání plánujeme přizvat i zástupce Svazu měst a obcí České republiky a další.

Spolkový tým: Petr Dub, Alena Kunicová, Johana Lomová
Externí podpora: Marcel Fišer, Pavel Karous