METAKRITIKA: SPOLUPRÁCE S ARTMAP

Členové Skutku Ondřej Brody, Marek Meduna a Milan Salák iniciují vznik dvou projektů, které by měly být spojeny jednak s reflexí výtvarného umění a jednak s reflexí jeho reflexe.
U prvního je motivací přesvědčení, že výtvarné scéně chybí server, kde by byla uchovávána dokumentace relativně širokého záběru výstav a kam by bylo možné psát amatérské, „fanouškovské“ recenze/komentáře. Tento server by mohl být do jisté míry podoben Československé filmové databázi, byť je zřejmé, že výtvarné, chudší, ale i „elitnější“ umění, bude generovat jiný typ financování i přispěvatelské základny. Doposud proběhla domluva s Tomášem a Petrem Hrůzovými, že se pokusí promyslet rozšíření stávající Artmapy o navrhovanou část. Iniciátoři si předsevzali, že se pokusí zajistit základní přísun hodnocení a komentářů na tento server, na čemž by rádi spolupracovali se všemi členy spolkem Skutek.

Druhý projekt spočívá ve zveřejňování čtvrtletního PDF, které bude zacíleno na kultivaci kritického psaní o současném umění. Každé z čísel bude zaměřeno na několik periodik, jejichž součástí je recenzní rubrika výtvarného umění. V čtvrtletníku budou uveřejňovány rozbory jednotlivých článků a recenzí. Cílem je soustavnější pokus o reflexi výtvarné kritiky ze strany ne-kritiků a ne-teoretiků. Tým obou projektů tvoří v současné době Alžběta Bačíková, Radim Langer, Marek Meduna, Martin Prudil, Lucie Rosenfeldová a Milan Salák. Jejich první vydání Sborníku metakritických textů je na světě! Obsahuje rozbor recenzí otištěných ve vybraných periodikách: A2, Ateliér, Flash Art, Nový Prostor, Respekt a Lidové noviny. V článku Metakritika aneb kritizování kritiky na jejich iniciativu reaguje Silvie Šeborová.

V listopadu 2016 vyšlo pokračování Sborníku metakritických textů - META 2. Autorský tým tvoří Alžběta Bačíková, Pavel Jestřáb, Marek Meduna, Michal Novotný, Milan Salák a Pavel Šmíd.

Prostřednictvím emailových adres m.euna@seznam.czsalak.milan@quick.cz se můžete s případnými dotazy obracet na Marka Medunu nebo Milana Saláka.